Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 - 2 kapsułek 1 x dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody 30 min przed posiłkiem, nie przekraczać dawki. Stosować przez 2-3 miesiące, potem należy przerwać spożywanie na 1-2 miesiące i po tym okresie suplementację wznowić
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 12 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Moringa – pochodzenie
Moringa to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych. Moringa rośnie przede wszystkim na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, a ponadto na terenie innych państw azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Drzewo osiąga do 10 metrów wysokości, a jego korzenie mają smak podobny do chrzanu – stąd często jest ono nazywane drzewem chrzanowym. Jednak moringa ma jeszcze dwa inne przydomki – jest też określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.
Za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych, moringa została zaliczona do grupy superżywności, inaczej superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie. Moringa zawiera między innymi:
- białko – dwa razy więcej niż soja;
- witaminę A – cztery razy więcej niż marchew;
- witaminę C – siedem razy więcej niż pomarańcze;
- witaminę E – cztery razy więcej niż kiełki pszenicy;
- potas – 15 razy więcej niż banany;
- żelazo – 25 razy więcej niż szpinak.
Moringa jest także bogatym źródłem manganu, chromu i boru. Mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, chrom wspiera walkę ze stresem i usprawnia przemianę materii, a bor jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu. Moringa zawiera również antyoksydanty, zmniejszając ryzyko rozwoju takich chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Listę wartości odżywczych moringi uzupełniają aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.
Moringa znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce czy kuchni. Wykorzystywane są wszystkie części drzewa – kora, korzenie, owoce, liście czy kwiaty. Do produkcji leków używa się głównie kwiatów, liści i kory, natomiast z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można stosować w celach spożywczych i pielęgnacyjnych. Co ciekawe, pochodzące z Indii drzewo może służyć też do wytwarzania biopaliwa, a pozostałości rośliny to doskonały ekologiczny nawóz.
Moringa – na co pomaga?
Wartości odżywcze moringi sprawiają, że wykazuje ona liczne właściwości prozdrowotne, wspierając funkcjonowanie organizmu i wspomagając terapię różnych schorzeń. Moringa przede wszystkim:
- znacząco poprawia kondycję skóry dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E;
- usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego;
- wspomaga układ kostny za sprawą dużej ilości wapnia i manganu;
- zawarte w morindze żelazo pomaga zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia;
- działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie;
- pomaga obniżać poziom cholesterolu.
Kto nie powinien stosować moringi? Przeciwskazania
Mimo licznych zalet, moringi w żadnym przypadku nie powinny stosować kobiety w ciąży – może ona wywołać skurcze macicy, a w efekcie spowodować poronienie. Ostrożność powinny także zachować osoby stale przyjmujące leki. Chęć stosowania moringi czy jakichkolwiek innych preparatów ziołowych warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z zażywanymi na co dzień środkami.