Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 2 kapsułki (2 x 350 mg) dziennie w trakcie posiłku, popić wodą.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 7 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Szałwia lekarska jest rośliną wykorzystywaną w medycynie, kosmetologii oraz gastronomii. Jednym z jej najbardziej znanych zastosowań jest zmniejszanie nadmiernej potliwości. Jej ekstrakt oraz napar mogą być także stosowane we wspomaganiu terapii wielu różnych chorób i dolegliwości. Jakie właściwości ma szałwia i czy istnieją przeciwskazania do jej stosowania?
Szałwia lekarska (łac. Salvia officinalis) to roślina z rodziny jasnowatych (łac. Lamiaceae), pochodząca z rejonów śródziemnomorskich oraz Bliskiego Wschodu. Obecnie, została znaturalizowana na całym świecie, w szczególności w Europie i Ameryce Północnej. Szałwia lekarska od wieków stosowana była w medycynie ludowej w leczeniu dny moczanowej, reumatyzmu, stanów zapalnych i innych dolegliwości. W ostatnich latach, badania naukowe skupiały się na jej wpływie farmakologicznym i możliwościach wykorzystania we współczesnej medycynie. Szałwia ma między innymi właściwości hipoglikemizujące, przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Szałwia lekarska jest jednym z ponad 900 gatunków roślin w rodzinie jasnowatych. Do Lamiaceae zaliczana jest również szałwia omszona (łac. Salvia nemoros), szałwia wieszcza (Salvia divinorum) czy biała szałwia (Salvia apiana).
Szałwia – właściwości
Szałwia zawiera szeroką gamę związków bioaktywnych, w tym alkoloidy, kwasy tłuszczowe, polifenole, saponiny, terpenoidy i woski. Główne składniki olejku z szałwii to borneol, kamfora, cineol, pinen i tujon. Ekstrakty alkoholowe z szałwii z kolei, są źródłem kwasu rozmarynowego oraz kwasu kawowego. Dzięki tym związkom, szałwia jest surowcem zielarskim, który, stosowany w odpowiednich dawkach, może przynosić liczne korzyści nie tylko dla osób zdrowych, ale również z hipercholesterolemią, cukrzycą, zaburzeniami pamięci, infekcjami oraz chorobami o podłożu zapalnym.
Szałwia lekarska – działanie
Szałwia lekarska ma liczne właściwości lecznicze. Najnowsze badania naukowe skupiają się na jej właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, hipoglikemizujących oraz obniżających poziom cholesterolu. Ekstrakt z szałwii może działać korzystnie na zdrowie poprzez:
- Poprawę pamięci prospektywnej oraz zdolności poznawczych
- Obniżać poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL oraz VLDL
- Podnosić stężenie „dobrego” cholesterolu HDL
- Zmniejszać stężenie glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu II
- Aktywność przeciwzapalną i antyoksydacyjną
- Działanie przeciwbakteryjne wobec niektórych rodzajów bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych
Szałwia na nadmierną potliwość
Jedna kapsułka szałwi dziennie może zmniejszyć nadmierną potliwość. Związki czynne zawarte w szałwii wpływają na korę nadnerczy, hamując wydzielanie glikokortykosteroidów, regulując wydzielanie potu.
Przeciwwskazania do stosowania szałwii
Wiele badań klinicznych wykazało, że szałwia w postaci ekstraktów nie wywołuje poważnych skutków ubocznych. Jednakże w przypadku długotrwałego stosowania lub po przedawkowaniu olejku lotnego i ekstraktu etanolowego (odpowiadającemu większej ilości niż 15g liści) mogą wystąpić objawy niepożądane takie jak uderzenia gorąca, zawroty głowy, tachykardia, reakcje alergiczne, wymioty.
Szałwia w ciąży
Spożywanie szałwii lekarskiej nie jest zalecane w okresie ciąży i laktacji. Zawarte w olejku ketony kamforowe, tujonowe i terpenowe mogą w dużych dawkach negatywnie wpływać na układ nerwowy płodu i noworodka.