Opis
Zawartość : 100 kapsułek WEGAŃSKICH - CELULOZOWYCH (HPMC)
- Sposób użycia: 1-2 kapsułki dziennie, 30 minut przed jedzeniem, popić wodą.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 7 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Nasiona lnu są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu prozdrowotnym. Ponadto, siemie lniane działa powlekająco i łagodząco na układ pokarmowy, przez co często jest stosowany przez osoby z chorobą wrzodową żołądka. Z siemienia lnianego wytwarza się także olej, bogaty w nienasyconych kwasy tłuszczowe. Jak spożywać siemię lniane i jakie ma zastosowania?
Siemię lniane – właściwości
Nasiona lnu (łac. Semen Lini Flax, ang. linseed) są surowcem roślinnym szeroko wykorzystywanym w fitoterapii. Zawierają one śluzowe polisacharydy o dużej lepkości, zawierające w swojej strukturze ksylozę, kwas galakturonowy, galaktozę, ramnozę oraz kwasy tłuszczowe. W nasionach lnu, olej stanowi około 30-45%. Dominującą frakcją są triglicerydy kwasu alfa-linolenowego ALA (40-60%) i linolowego. Ponadto, siemię lniane zawierają około 25% białka, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy, minerały, 0,1-1,5% glukozydów cyjanogennych oraz lignany.
Lignany wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjne, regulują gospodarkę hormonalną oraz neutralizują działanie wolnych rodników. Zmniejszają stężenie cholesterolu LDL we krwi, dlatego są wartościowym składnikiem w leczeniu i prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości kwasów omega-3 olej lniany działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i antyagregacyjnie, stanowiąc element profilaktyki wielu chorób, jak m.in zakrzepica. Śluz tworzy ochronną powłokę dla błony śluzowej przewodu pokarmowego. Zawarty w siemieniu lnianym błonnik po kontakcie z wodą zwiększa objętość, dając uczucie sytości i przyspieszając pasaż jelitowy.
W oferowanych kapsułkach mamy do czynienia z lnem złotym. Charakteryzuje się ona większą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, jednak słabszą aktywnością antyoksydacyjną.
Siemię lniane – zastosowanie
Nasiona lnu wykorzystywane są przede wszystkim wewnętrznie do leczenia zaparć, nieżytu żołądka i jelit, a także w łagodzeniu objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dzięki surowcom śluzowym, działa ochronnie i łagodząco na układ pokarmowy. Fiotestrogeny, antyoksydanty oraz inne związki bioaktywne sprzyjają przywracaniu i utrzymaniu równowagi fizjologicznej organizmu. Szczególnie polecane jest dla osób ze schorzeniami takimi jak:
- zaparcia
- Refluks żołądkowo-przełykowy
- choroba wrzodowa żołądka
- choroba wrzodowa dwunastnicy
- nadkwaśność żołądka
- hiperglikemia poposiłkowa
- cukrzyca
- hipercholesterolemia
- nadciśnienie tętnicze
Ponadto, siemię lniane może być stosowane jako wartościowe uzupełnienie diety kobiet w wieku okołomenopauzalnym, ze względu na zawartość fitoestrogenów. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy ogrywa rolę w rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej.