Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 - 2 kapsułek 2 x dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody w trakcie posiłku, nie przekraczać dawki.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 12 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Porost islandzki – co to jest?
Pomimo swojej nazwy, która nawiązuje do Islandii, porost ten pochodzi z zimnych i górzystych obszarów Europy (rozciągających się od Islandii po Hiszpanię). Rozmnażał się również w Ameryce Północnej. Rośnie w wilgotnych i chłodnych miejscach w pobliżu mokradeł, wrzosowisk i lasów. Preferuje gleby kwaśne. Na północy porasta tereny otwarte, natomiast na południu pojawia się na terenach zacienionych. Odniesienie do Islandii nie wynika z tego, że pochodzi z tego regionu, ale raczej z faktu, że w przeszłości porost ten był na terenie wyspy używany wyłącznie jako pokarm. Zbierano go w nocy lub w czasie deszczu i macerowano, by wyeliminować jego gorycz.
Porost islandzki zaliczany jest do grupy organizmów, które powstały w wyniku symbiozy grzyba z glonami lub sinicami. Może mieć wysokość od 2,5 do 10 cm, chociaż średnia wynosi od 5 do 6 cm. Składa się z wegetatywnego ciała, które może mieć szeroką gamę kolorów: od ciemnozielonego, brązowo-szarego z odcieniami czerwonawymi po biały. Tworzy spłaszczone, żebrowane, podzielone i nieregularnie ukształtowane lub ząbkowane liście z rzęskami. Ma gumowatą i podobną do skóry teksturę.
Porost islandzki – właściwości
Porost islandzki ma wysoką zawartość kwasu foliowego, polisacharydów, cynku i witamin z grupy B. Poza tym obfituje w substancję śluzową o lepkiej konsystencji, która potrafi stworzyć w organizmie osłonę, podobną do tych, jakie tworzą własne błony śluzowe. Porost ten zawiera także inne aktywne mikroelementy. Dzięki tym wszystkim składnikom:
- wspomaga działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne;
- przyspiesza gojenie się ran;
- wspiera układ odpornościowy w walce z chorobami;
- intensyfikuje właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwutleniające;
- przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek;
- pomaga regulować pracę układu pokarmowego;
- wspiera profilaktykę antynowotworową.
W jakich sytuacjach spożywać porost islandzki?
Spożywanie porostu islandzkiego warto rozważyć w następujących sytuacjach:
- zapalenie żołądka i jelit;
- osłabienie układu odpornościowego, w tym przy chorobach zakaźnych;
- katar i ostre infekcje dróg oddechowych (astma, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, grypa);
- nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
- wymioty;
- zmniejszony apetyt;
- zaparcia;
- bezsenność;
- choroba lokomocyjna;
- zmniejszone lub zatrzymane wydalanie moczu;
- oparzenia, wrzody, łuszczyca i różne wysypki skórne.
Syrop z porostu islandzkiego na kaszel
W aptekach można znaleźć syrop z porostu islandzkiego, który jest powszechnie spożywany w przypadku suchego kaszlu, chrypki i przy podrażnieniu gardła. Składniki takiego produktu wspierają odkrztuszanie, likwidowanie bakterii i stanów zapalnych. Syrop może być pity przy zapaleniu oskrzeli oraz krtani, gdy występuje duże obciążenie strun głosowych.
Ci, którzy nie lubią płynnych suplementów diety, mogą wykorzystać dostępne kapsułki. Porost islandzki w tej formie przyczynia się do utrzymania zdrowia dróg oddechowych. Pomaga nawilżyć błonę śluzową gardła i wzmocnić odporność. Składniki kapsułek z porostem islandzkim wspomagają kojenie zapalenia gardła, tchawicy oraz krtani.
Kiedy uważać na porost islandzki?
Porost islandzki nie jest toksyczny i nie wywołuje reakcji alergicznych. Suplementy na bazie porostu islandzkiego mogą spożywać dzieci i dorośli. Jedynymi wyjątkami może być choroba autoimmunologiczna, ciąża, ostre zapalenie żołądka i wrzody oraz przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. W tych przypadkach przed użyciem porostu skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.