Opis
Zawartość : 30 kapsułek Wegańskich HPMC
- Sposób użycia: 1 kapsułka 1 x dziennie razem z posiłkiem popijać wodą, nie przekraczać dawki.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 7 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
• Wspomaga pracę układu immunologicznego
• Wspomaga ODCHUDZANIE
• Przyśpiesza metabolizm i zwiększa termogenezę tkanki tłuszczowej
• Wspomaga układ krążenia
• Wspiera układ pokarmowy
Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum - papryka o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili. Pieprz kajeński wyrabia się z papryki odmiany cayenne, która jest suszona i, mielona
Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.
Pieprz cayenne: właściwości:
• przeciwzapalne - kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
• przeciwbólowe - pomaga łagodzić ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
• przeciwnowotworowe - uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;
Ponadto pieprz kajeński wspomaga pracę:
• układu odpornościowego - wzmacnia odporność organizmu. Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.
• układu krążenia - wspiera ochronę przed zawałem i udarem. Wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
• układu pokarmowego - wspomaga leczenie wrzodów przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.
Pieprz cayenne a ODCHUDZANIE:
Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy.
Pieprz cayenne - przeciwwskazania:
Pieprzu cayenne nie powinny spożywać bez konsultacji lekarskiej osoby przyjmujące ACE inhibitory i leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego. Ponadto pieprz cayenne może wchodzić w interakcje z aspiryną, ponieważ może on zmniejszyć skuteczność aspiryny jako leku przeciwbólowego, a ponadto zwiększyć ryzyko krwawienia). Osoby przyjmujące niektóre zioła (miłorząb, imbir, żeń-szeń) i leki rozrzedzające krew (np. warfaryna), gdyż może zwiększać ryzyko krwawienia. Przeciwwskazaniem do stosowania pieprzu cayenne jest również przyjmowanie leków na cukrzycę (zawarta w pieprzu kapsaicyna obniża poziom cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju hipoglikemii) oraz teofiliny - preparatu stosowanego w leczeniu chorób przebiegających ze zwężeniem dróg oddechowych (np. astmy).