Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku, popić wodą.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 7 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Co to jest kurkuma?
Kurkuma (inne nazwy: ostryż długi, szafran indyjski) jest przyprawą o mocnym, lekko gorzkawym smaku, pochodzącą z Indii. Do najważniejszych składników kurkumy zalicza się kurkuminę, dzięki której kurkuma zyskuje typową dla siebie, charakterystyczną barwę. Uprawa kurkumy możliwa jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, między innymi: Chinach, Wietnamie oraz Indiach. W polskich sklepach kurkumę kupisz w zasadzie w każdym dziale z przyprawami. Świetnie nadaje się przede wszystkim do doprawiania dań orientalnych.
Kurkuma – właściwości
Zastanawiasz się na co pomaga kurkuma? Okazuje się, że lista właściwości zdrowotnych kurkumy jest całkiem długa. Przede wszystkim, wykazuje ona właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kurkumina zawarta w kurkumie zwalcza grzyby i może chronić przed stanami zapalnymi, ale warto tutaj zaznaczyć, że ludzki organizm trudno przyswaja ją w formie doustnej. Na co jeszcze działa kurkuma? Obecna w niej kurkumina, jako polifenol, wykazuje działanie przeciwutleniające. Poza tym, kurkuma może obniżać poziom cholesterolu oraz glukozy i wspomaga układ trawienny, zwłaszcza w przypadku dolegliwości żołądkowych.
Kurkuma – działanie
Wiesz już, na co jest dobra kurkuma, ale to nie koniec jej pozytywnego działania na ludzki organizm. Kurkuma wykazuje działanie chroniące wątrobę, zawiera całkiem sporo żelaza, może pomóc w przypadku przeziębienia oraz wspiera odporność. Co poza tym daje kurkuma? Jak wspomnieliśmy wyżej, kurkuma zawiera kurkuminę – silnie działający przeciwutleniacz, dlatego umożliwia walkę z działaniem wolnych rodników, których nadmiar może niestety przyspieszać procesy starzenia. Właśnie dlatego tak ważna jest równowaga pomiędzy antyoksydantami (przeciwutleniaczami) a wolnymi rodnikami.
Kurkuma – przeciwwskazania
Nie należy przesadzać z dawkowaniem kurkumy. Nie przekraczaj dziennej dopuszczalnej porcji tej przyprawy do spożycia. Pamiętaj, że niezalecana jest kurkuma w ciąży, ponieważ jej częste używanie może wywoływać skurcze macicy. Poza tym, kurkumy nie powinny stosować, między innymi, osoby chorujące na cukrzycę typu 1 lub, stosując leki przeciwcukrzycowe, skonsultować przyjmowanie kurkumy z lekarzem, ponieważ jej właściwości mogą intensyfikować działanie tych medykamentów. To samo dotyczy na przykład osób stosujących leki przeciwzakrzepowe.
Kurkuma – skutki uboczne
Jeżeli przekroczysz dopuszczalną dawkę spożycia, możesz się spodziewać, na przykład, pojawienia się dolegliwości ze strony układu pokarmowego w postaci uciążliwej biegunki. Nie zapominaj, że jeżeli biegunka trwa dłuższy czas może niestety doprowadzić do niebezpiecznego odwodnienia organizmu. Wniosek? Umiar! Owszem, kurkuma, czyli ostryż długi, ma szerokie zastosowanie i może mieć pozytywny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania ludzkiego ciała, ale jeżeli przesadzisz, skutki uboczne bywają uciążliwe.