Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 kapsułeka 3 x dziennie 30 min przed posiłkiem popijać wodą, nie przekraczać dawki.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 7 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Czym jest koper włoski?
Koper włoski, czyli z łaciny Foeniculum vulgaria, jest byliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Pierwotnie występował wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego, dlatego też najwięcej przepisów kulinarnych z wykorzystaniem tej rośliny pochodzi z krajów położonych w południowej części Europy.
Z czasem koper włoski i jego zastosowanie sprawiły, że zaczęto go uprawiać również w pozostałych rejonach świata. Aktualnie jest dostępny niemal wszędzie, czemu zdecydowanie sprzyjają niskie wymagania uprawowe.
Roślina posiada charakterystyczny, mięsisty korzeń o żółtobiałej barwie, z której wyrastają łodygi o długości nawet 200 centymetrów. Gdy kwitnie, na końcu tych łodyg pojawiają się baldachimy drobnych, ściśle do siebie przylegających żółtych kwiatów. Medyczne właściwości kopru włoskiego dotyczą jego owoców, a za najcenniejsze leczniczo uznaje się gorzkie odmiany rośliny.
Koper włoski — właściwości i zastosowanie
Koper włoski posiada właściwości, które warto znać, jeśli interesuje nas medycyna bazująca na naturalnych składnikach. Jego owoc zawiera olejki eteryczne, w których znajdują się dwa ważne związki chemiczne: fenchon i anetol. Zapewniają one charakterystyczne działanie, jak i są źródłem specyficznego zapachu. Aby otrzymać olejek eteryczny z owoców kopru włoskiego, poddaje się je suszeniu, a następnie ekstrakcji.
W jakich przypadkach warto zastosować koper włoski?
Najczęściej koper włoski kojarzony jest z dolegliwościami układu pokarmowego, warto jednak wiedzieć, że to nie jedyna przypadłość, w której uśmierzeniu może pomóc. Przeciwwskazaniami do stosowania kopru włoskiego mogą być:
- ciąża
- stosowanie farmaceutyków takich jak lidokaina, glikokortykoidy, leki przeciwalergiczne, niektóre preparaty przeciwgrzybicze (ketokonazol)
- inhibitory kanałów wapniowych.
Warto wiedzieć, że koper włoski spowalnia krzepnięcie krwi, dlatego łączenie jego regularnego spożywania z lekami przeciwzakrzepowymi może sprzyjać powstawaniu wybroczyn i siniaków.
Należy mieć jednak świadomość, że jednorazowe spożycie fenkułu np. jako składnika posiłku czy wypicie herbatki z kopru nie powinno spowodować żadnych skutków ubocznych.
Jakie działanie wykazuje owoc kopru włoskiego?
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego
- poprawia trawienie przy przejedzeniu lub dolegliwościach gastrycznych wynikających z niestrawności i nietolerancji jakiegoś produktu
- zmniejsza wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności żołądka oraz jelit
- poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnienie
- pobudza ruch nabłonka rzęskowego, dzięki czemu koper włoski ułatwia wykrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny
- ma działanie antyseptyczne dla układu oddechowego
- wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne
- zwiększa wydzielanie żółci
- prawdopodobnie zwiększa wydzielanie mleka u kobiet karmiących.