🍵 Zadbaj o siebie z naturą – poznaj nasze ziołowe rytuały!

Inulina 100 kapsułek !!! w pełni WEGAŃSKICH!! Naturalny priobiotyk

Symbol: 16838302472

Dostępność: Duża dostępność

Cena: 54.90

Cena: 54.90

szt.
Zamówienie telefoniczne: 506426772

Dostępność i dostawa

Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12
  • Orlen Paczka 12
  • DHL 16
  • Paczkomaty InPost 17
  • Dpd 17
  • One Box ( Zielony paczkomat) 17
  • Poczta Polska (Pobranie) 20
  • Inpost Kurier 20
  • Paczkomaty Inpost ( Za pobraniem ) 21
  • Dpd ( Pobranie ) 22
  • Inpost Kurier ( Pobranie ) 27
  • Inpost International ( Pobranie ) 36

Opis

Zawartość : Inulina z Korzenia cykorii mielona 100 kapsułek WEGAŃSKICH - CELULOZOWYCH (HPMC)

  • Sposób użycia:
  • 1 - 2 tablatek dziennie 30 min przed jedzeniem.
  • kurację prowadzić najlepiej przez trzy miesiące
  • Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci do 7 roku życia.
  • Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.

Co to jest inulina? Inulina – występowanie i naturalne źródła

Inulina w sposób naturalny obecna jest w niektórych częściach spichrzowych roślin i wykorzystywana przez rośliny jako materiał zapasowy. W przyrodzie występuje w mniszku lekarskim, omanie wielkim, słoneczniczku bulwiastym (topinamburze) czy cykorii. Jest częstym związkiem w rodzinie Astrowatych (Asteraceae Dum.). W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy inulinę z agawy. Pod względem chemicznym inulina to polisacharyd (wielocukier), ma charakter niskocząsteczkowego polimeru o słabej rozpuszczalności w wodzie.

Dla potrzeb przemysłu, m.in. farmaceutycznego, jest ekstrahowana z roślin. Najczęściej spotykamy inulinę pochodzącą z korzenia cykorii czy topinamburu, inulina dostępna w obrocie ma postać białego proszku. Istotne są tutaj właściwości stricte kulinarne, jak i zdrowotne – stosunkowo niska kaloryczność (1,5 kcal/g) i mały stopień słodkości. Oprócz właściwości prozdrowotnych, chemicznie istotne są właściwości żelujące – w przemyśle inulina wykorzystywana jest jako środek zagęszczający i składnik stabilizujący niektóre produkty spożywcze

Inulina – właściwości

Inulina to substancja prebiotyczna, która wzbogaca mikroflorę jelit w bakterie kwasu mlekowego – głównie Bifidobacterium (niektóre źródła podają również Lactobacillus). Związek ten ze względu na budowę chemiczną jest oporny na enzymy trawiące cukry i bez większego problemu dociera do jelita grubego. Inulina praktycznie nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, ulega przemianie w jelicie grubym na skutek procesów hydrolizy i fermentacji (badania pokazują, iż stosowanie inuliny znacząco zwiększa populację bakteryjną w jelicie grubym). Rozwój bakterii jelitowych na skutek suplementacji inuliny w widoczny sposób ogranicza także rozwój patogennej flory bakteryjnej (m.in. na skutek wytwarzanego pH). W badaniach na zwierzętach wykazano, że inulina oddziałuje na aktywność enzymatyczną jelit oraz ogranicza rozrost patogenów, jak Salmonella, Listeria,  Shigella.

Inulina – wpływ na jelita i cykl wypróżnień. Właściwości probiotyczne inuliny

Inulina stosowana doustnie razem z pektynami i błonnikiem wspiera cykl wypróżnień, wpływając na ruch robaczkowy (na skutek oddziaływania na mięśnie gładkie jelit, i ich kurczliwość).

W badaniach z udziałem dzieci (4–24 miesiące) odnotowano korzystny wpływ związany ze spadkiem częstości występowania zaparć. Istotne jest również to, że lepsze wyniki zaobserwowano, gdy bakterie kwasu mlekowego były stosowane w towarzystwie inuliny, co niejako potwierdza jej właściwości prebiotyczne.

Inulina – wpływ na miażdżycę i cholesterol. Właściwości kardioprotekcyjne inuliny

Inulina stosowana doustnie w wyraźny sposób wpływała na frakcję LDL i poziom trójglicerydów. Badania prowadzone z udziałem inuliny i diety niskotłuszczowej odnotowały spadek ilości TG o ok. 7 proc. u mężczyzn i 12 proc. u kobiet oraz jednoczesny wzrost dobrego cholesterolu (frakcji HDL). Okres, po jakim odnotowano taki spadek i odpowiednio wzrost, to kilka tygodni. Dodatkowo inulina ograniczała wchłanianie cholesterolu w świetle jelita (na skutek wzrostu lepkości treści pokarmowej). Wniosek jest taki, że inulina i jej pochodne, czyli fruktany mają wpływ na serce (na profil lipidowy) – wnioskować można zatem, że inulina posiada tzw. właściwości hipolipemiczne.

Parametry:
Stan:
Nowy
Wyrób medyczny:
nie
Stan opakowania:
oryginalne
Marka:
bez marki
Typ:
jednoskładnikowe
Postać:
korzeń, proszek
Rodzaj:
inny
Liczba sztuk:
100
Cechy dodatkowe:
bez barwników, bez cukru, bez GMO, bez jodu, bez kazeiny, bez konserwantów, bez laktozy, bezalkoholowy, bezglutenowy, bezzapachowy, chronić przed światłem, czysty (bez dodatków), wegański, wegetariański
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Ocena produktu
Zadaj pytanie