Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 kapsułka 3 x dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody w trakcie posiłku, nie przekraczać dawki.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 12 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Grzyby shiitake (Lentinus edodes), W Polsce znane także jako twardnik japoński, posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków wykorzystuje się w medycynie Dalekiego Wschodu. W tych rejonach grzyby shitake nazywane są nawet "eliksirem życia", gdyż uważa się, że zapewniają człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność. Nic dziwnego - te brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem są skarbnicą składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim odznaczają się rekordową zawartością obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), zwłaszcza te suszone. Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu. Jednak grzyby shiitake wyróżniają się przede wszystkim zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Grzyby shiitake a nowotwory
Jak można się dowiedzieć ze strony Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, badanie przeciwnowotworowych właściwości grzybów shiitake trwa już od lat 60. XX w. Do dzisiaj przeprowadzono wiele badań laboratoryjnych, na zwierzętach, a także tych z udziałem ludzi, które potwierdzają, że grzyby shittake, a zwłaszcza zawarty w nich związek o nazwie lentinan, mają działanie przeciwnowotworowe. Lentinan to beta glukan, czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów. Prawdopodobnie stymuluje on układ odpornościowy i aktywację pewnych komórek i białek, które atakują nowotwory - w tym makrofagi, limfocyty T i komórki NK (tzw. naturalni zabójcy - od ang. Natural Killer). Ponadto wyizolowano kilka innych substancji, które mogą walczyć z nowotworem. Z badań na ludziach wynika, że lentinan m.in. przedłuża życie pacjentów z zaawansowanym i nawracającym rakiem żołądka i jelita grubego (którzy otrzymali również chemioterapię).
Niestety, grzyby shiitake nie potrafią walczyć ze wszystkimi nowotworami, a na pewno nie z rakiem prostaty. U 62 mężczyzn z tym nowotworem, którzy przyjmowali ekstrakt z grzybów shiitake 3 razy dziennie przez 6 miesięcy, nie odnotowano żadnej poprawy. Po zakończeniu eksperymentu nie zauważono u nich znaczącego spadku poziomu specyficznego antygenu prostaty: PSA - białka, którego poziom zwykle podnosi się, gdy rozwija się rak prostaty. Co więcej, u 1/4 mężczyzn odnotowano wzrost poziomu PSA.
Grzyby shiitake wzmocnią odporność
Włączenie do jadłospisu jednej lub dwóch porcji grzybów shiitake dziennie wzmocni system odpornościowy organizmu - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Florydy. Z ich badań wynika, że grzyby te mają działanie immunomodulujące, czyli stymulują układ odpornościowy i wzmacniają go. Mogą nawet hamować jego działanie w razie nadmiernej reakcji immunologicznej. Ponadto regulują czynności samonaprawcze organizmu. Wszystko dzięki zawartej w nich wyżej wspomnianej substancji o nazwie lentinan.
Grzyby shiitake wzmocnią system nerwowy
Grzyby shiitake odznaczają się rekordową zwartością niacyny, czyli witaminy B3. W 100 suszonych grzybów znajduje się aż 14,100 mg tej witaminy.
W związku z tym, 100 g suszonych grzybów pokrywa ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B3 u osób dorosłych (14mg/dobę). Niacyna słynie z tego, że wspomaga pracę układu nerwowego - uspokaja, pomaga radzić sobie ze stresem, ułatwia zasypianie itp. W związku z tym osoby zmęczone psychicznie mogą włączyć te grzyby do diety.
Grzyby shiitake zapobiegną miażdżycy, zakrzepom i obniżą ciśnienie
Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine w Japonii. Tym samym zapobiegają miażdżycy, a co za tym idzie - wielu chorobom z nią związanym, np. zawałowi serca czy udarowi mózgu. Ponadto grzyby shiitake, zwłaszcza te suszone, są skarbnicą niacyny, która również wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Witamina B3 w dużych dawkach - powyżej 1 g/dobę - jest nawet stosowana w leczeniu arteriosklerozy.
Z kolei wspomniany już lentinan zapobiega agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, a tym samy powstawaniu zakrzepów.Grzyby shiitake zawierają także sporo potasu. W 100 g suszonych grzybów znajduje się aż 1534 mg tego pierwiastka. Jego wysoka zawartość pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
Grzyby shiitake na mocne kości
Grzyby shiitake, zwłaszcza te suszone, odznaczają się sporą zwartością witaminy D (154 IU/100 g), wapnia (11 mg/100 g) oraz fosforu (294 mg/100 g), a więc substancji, które m.in. wzmacniają kości i zęby.
Grzyby shiitake - przeciwwskazania
Z grzybów shiitake powinny zrezygnować osoby, które mają kamienie w nerkach lub podagrę. Ponadto nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż wówczas mogą spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha.
Grzybów shiitake lepiej nie podawać dzieciom do 12. roku życia.