Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 - 3 kapsułek dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody w trakcie posiłku, nie przekraczać dawki.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 12 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Aronia – właściwości i zastosowanie
Aronia i jej przetwory stanowią silny oręż w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca i nowotwory. Owoce aronii są bogate w bioaktywne związki roślinne i witaminy o korzystnym wpływie na zdrowie. Jakie właściwości ma aronia? Czy może być stosowana aronia u dzieci? Jak i do czego wykorzystuje się jej sok?
Aronia czarnoowocowa (łac. Aronia melanocarpa) to krzew pochodzący z Ameryki Północnej, który świetnie się zadomowił w naszym klimacie. Rośliny aronii do tego stopnia dobrze czują się w Polsce, że nasz kraj stał się potentatem w uprawie tych krzewów, a surowiec z nich pozyskiwany ma wysoką jakość i jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce i farmacji, przede wszystkim do produkcji suplementów i kosmetyków przeciwstarzeniowych, wzmacniających wzrok i odporność.
Ciemnogranatowe owoce aronii zbiera się wczesną jesienią. Można je jeść na surowo, choć nie każdemu odpowiada ich smak. Owoce najczęściej przetwarza się na sok, konfitury oraz nalewkę. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców aronii lub ich przetworów, warto sięgnąć po suplementy diety zawierające ekstrakt z tych owoców.
Aronia – właściwości
Aronia jest ceniona przede wszystkim za bogactwo związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Wśród bioflawonoidów zawartych w aronii najcenniejsze są antocyjany, flowonoidy (w tym kwercetyna i rutyna), katechiny i leukocyjany. Pełnią one wiele funkcji, np. jako barwniki, które nadają owocom głęboki granatowy kolor. Ale w lecznictwie ważniejsza jest inna rola bioflawonoidów – to substancje, które aktywnie zwalczają w organizmie wolne rodniki. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C i E. Wszystkie te substancje mają silne właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomagają naturalne siły obronne organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Działając w ten sposób, opóźniają procesy starzenia się i stymulują procesy naprawcze w komórkach.
Oprócz bioflawonoidów, owoce aronii to bogate źródło witamin (A, E, C, K i z grupy B) oraz cennych mikro- i makroelementów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, sodu czy cynku. Składniki te wspierają wiele procesów w organizmie, stymulują odporność i wspierają prawidłowe widzenie, także u dzieci.
w kapsułkach z aronią zawarte są także substancje korzystnie wpływające na kondycję naczyń krwionośnych. Rutyna i antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają je, uszczelniają i regulują przepuszczalność. Sok z aronii pomaga nie tylko obniżać ciśnienie tętnicze krwi, ale także korzystnie wpływa na naczynia włosowate oka. Z tego względu aronia jest polecana do stosowania w profilaktyce chorób oczu, takich jak: zaćma, jaskra czy AMD (ang. age-related macular degeneration), czyli przy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Owoce aronii – zastosowanie
Surowe owoce aronii nie każdemu smakują, jednak jest wiele sposobów na ich przetworzenie. Dużą popularnością cieszą się suszone owoce aronii, które świetnie nadają się jako składnik herbat ziołowych) lub owocowych. Owoce przetwarza się na dżemy, konfitury do mięs, galaretki, nalewki lub – najczęściej – na sok. Wyciąg z aronii jest wykorzystywany także jako składnik suplementów diety, które wspomagają naturalne siły organizmu i odporność, prawidłowe widzenie i procesy naprawcze w komórkach.