Opis
Zawartość : 100 kapsułek żelatynowych
- Sposób użycia: 1 - 2 kapsułek 1 x dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody 30 min przed posiłkiem, nie przekraczać dawki.
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym , ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
- UWAGI : Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować u kobiet w ciąży , karmiących oraz dzieci do 12 roku życia.
- Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety.
Czym jest acerola – co to takiego?
Acerola bywa określana także jako wiśnia z Barbados. Jest wiecznie zielonym krzewem, który wywodzi się z Ameryki Środkowej. Acerola posiada małe owoce, które w zależności od stopnia dojrzałości mogą mieć czerwoną lub purpurową barwę. Miąższ owoców jest bardzo soczysty i posiada kwaskowaty posmak. Sadzonki aceroli są dostępne także w Polsce, jednak koniecznie należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki.
Jej właściwości prozdrowotne zostały szeroko docenione przez medycynę naturalną, gdzie stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości, dlatego warto przyjmować witaminy i minerały posiadające w składzie acerolę.
Właściwości prozdrowotne aceroli
Główną zaletą aceroli jest posiadanie ogromnej ilości witaminy C, dlatego stanowi ona prawdziwą bombę odżywczą. Ponadto, acerola posiada właściwości, które wspomagają procesy leczenia przeziębienia i anemii. Regularne spożywanie aceroli jest cenne ze względu na neutralizowanie wolnych rodników, a także umożliwienie zwiększonej produkcji przeciwciał, co pozwala na ochronę organizmu przed infekcjami i nowotworami.
Należy wspomnieć, że acerola pozwala na spowolnienie procesów starzenia, co zmniejsza prawdopodobieństwo mutacji w DNA i zachorowania na nowotwór. Spożywanie aceroli to element profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
Acerola doskonałym źródłem witaminy C i antyoksydantów
Acerola jest owocem, który posiada ogromne ilości witaminy C oraz antyoksydantów. Witamina C w niej zawarta jest wysoko przyswajalna i wystarczy mała ilość owoców, około 3 sztuk, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie. Na tle innych owoców, acerola wyróżnia się posiadaniem dużej ilości antyoksydantów. Naukowcy przedstawiają, że acerola posiada aktywność antyoksydacyjną, która znacząco przewyższa inne źródła, w tym również sok z winogron. Kilogram aceroli to aż 37,9-597,4 mg antocyjanów i 70-185 mg flawonoli.
Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej
Acerola już od dawna jest doceniana ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne. W konsekwencji była często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Stosowano ją w wielu przypadkach, była swoistym panaceum.
Spożycie aceroli zalecano w leczeniu anemii, ospy wietrznej, a także chorób płuc i wątroby. Spożywanie aceroli było elementem wspierania naturalnej odporności organizmu. Acerola posiada także właściwości przeciwbakteryjne. Współcześnie jest określana jako skarbnica witaminy C, a także cennych przeciwutleniaczy - karotenoidów i antocyjanów.
W aceroli nie brakuje przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy
Wartości prozdrowotne aceroli są doceniane ze względu na obecność bardzo cennych przeciwutleniaczy. Na szczególną uwagę zasługują karotenoidy oraz antocyjany. W samym soku z aceroli znajduje się aż 17 karotenoidów. W zależności od źródła, informacje wskazują, że w 100 gramach aceroli znajduje się ich od 371 do 1881 mg. Zdecydowana większość to beta-karoten, czyli prowitamina A. Tuż obok działania przyśpieszającego opalanie, pozwala ona usprawnić funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo udowodniono, że jest świetną profilaktyką chorób serca.
Acerola — dla kogo będzie wskazana, a komu niepolecana?
Zarówno acerola w tabletkach, jak i acerola w proszku są powszechnie stosowane w celu uzupełnienia niedoborów witaminy C w organizmie i diecie. W przypadku osób dorosłych nie występują bezpośrednie przeciwwskazania do ich stosowania. Preparaty zawierające acerolę cechują się dużym stopniem bezpieczeństwa. Jednak ograniczenia pojawiają się w przypadku osób zmagających się z chorobami nerek lub wątroby - wówczas przyjmowanie witaminy C powinno podlegać ograniczeniu. Równolegle w przypadku osób posiadających kamicę należy odstąpić od przyjmowania aceroli.
Przeciwwskazania do spożywania aceroli są też związane z nietypową substancją. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, u których zdiagnozowano alergię na lateks. Przetwory z aceroli (dżemy, konfitury) mogą wywołać u nich reakcję alergiczną, ponieważ lateks produkuje się z jej krzewu.